29 Nisan 2009 Çarşamba

MEVSİMİNE GÖRE SEBZE MEYVE VE BALIK YENİLİR

OCAK

Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek,

Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp

Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin. Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenler.Soğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir.


ŞUBAT

Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,

Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.

Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin. Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın.


MART

Balık: Levrek, kalkan, kefal

Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli.

Meyve: Elma, muz

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Mart, yaza hazırlanılan aydır. Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır. Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır. Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.


NİSAN

Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya
Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul.

Meyve: Can erik

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır. Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir. Sütlü hafif tatlılar yiyin. Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz. Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz.


MAYIS

Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,

Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık.

Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Çilek kısa ömürlü bir meyvedir. İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir.


HAZİRAN

Balık: Mercan, levrek, barbunya.

Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi.

Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir. Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır.


TEMMUZ

Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya.

Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi.

Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir. Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir.


AĞUSTOS

Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye.

Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber.

Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır. Bol meyve yemelisiniz. Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın.


EYLÜL

Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç.

Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber.

Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Eylül, kışa hazırlık ayıdır. Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekir.Bol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin. Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin.

EKİM

Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye.

Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç.

Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı. Cevizi bu aylarda bol bol tüketin. Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz. Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır. Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz.


KASIM

Balık: Mezgit, ringa

Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı.

Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın. Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz. Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz. İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze.


ARALIK

Balık: Levrek.

Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.

Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması.

Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:
Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı beslenin.Portakal veya greyfurt suyu için. Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin.

ISPIT OTU-HONDANIN FAYDALARI-BİTKİLER

Eski çağlardan beri tüketilen hodan otu (diğer adı ile ıspıt veya kaldirik) kişilerde hoşnut duygular uyandırır, sıkıntıları giderir ve cesaret artırır. Hatta sefere çıkan askerlerin cesaret kazanmaları için üzengilerine hodan otu çiçeği sürülürdü.

Yapılan araştırmaların sonucunda hodan otunun böbreküstü bezlerini etkilediği ve bu nedenle insanları rahatlattığı tespit edilmiştir.

Hodan otu yüksek oranda kalsiyum, potasyum ve mineral tuzları içermektedir. Bu nedenle özellikle tuzsuz rejimlerde kullanılan bir bitkidir.

Mayıs-eylül aylarında mavi renkte çiçek açar. Sert tüylü, 15-60 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Halk dilinde sığırdili olarak da bilinir. Hodan otu rutubetli yerleri sever. Buruşuk yaprakları ovaldır, çiçekleri de uzun saplıdır. Türkiye'de Marmara, Kuzey ve Batı Anadolu'da yetişmektedir.

Nelere faydası vardır?


- Ter atıcıdır.

- İdrar söktürücüdür.

- Balgamı söktürür.

- Boğaz ağrılarına iyi gelir.

- Öksürüğü gidermede etkilidir.

- Anti-depresif etkilidir.

Hodan otunun kullanım şekilleri:

Sağlık için: Tuzsuz diyetlerde içeriğinde yüksek miktarda mineral tuzları yaprakları kullanılmaktadır. Ayrıca pek çok hastalığa karşı da etkilidir.

Sofrada: Hodan otunun çiçeği salatalarda garnitür olarak kullanılır. Tatlı süslemelerinde de çiçekleri şekerleme yapılarak kullanılabimektedir. İnce doğranarak salata, yumuşak peynir ve sandviçlere konulabilir.

Evde: Başka bitkilerin yakınına ekildiği zaman, gelişimlerini hızlandırır. Çiçekleri ev süslemelerinde kullanılabilir.

İŞTAHSIZLIK İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ-İŞTAH AÇAN BİTKİLER

Prof. Dr. Ahmet Maranki

İştahsızlık için doğal ve bitkisel çözüm önerileri :

1-Ahududu,ayva kompostosu, badem, ceviz, greyfurt, kayısı, limon, portakal, domates, enginar, havuç, sarımsak, turp, adaçayı, ardıç tohumu, kekik, kimyon, kişniş, nane, rezene ve söğüt yaprağının iştah açıcı özelliği vardır.

2-Bir çay bardağı kaynar suya,1 çay kaşığı havuç tohumu konulur.Kısık ateşte birkaç dakika kaynatılır.10 dakika demlendirilir ve sabah,öğle ve akşam tok karnına içilir.

3-Kakule toz haline getirilir.Günde birkaç defa 0,5 gram kap halinde alınır.

4-Tere-su teresi sıkılırarak suyundan günde 1 bardak içilir.

5-Bir bardak kaynar suya 10 gram kantaron bitkisi konulur.10 dakika bekletilerek öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 bardak içilir.

6-Bir bardak kaynar suya 2 gram papatya konur.10 dakika bekletilip günde 1 bardak sabahları aç karnına içilir.

7-Bir bardak kaynar suya 2 tatlı kaşığı dövülmüş kereviz tohumu konulur.10 dakika bekletilip günde 3 bardak yemeklerden önce içilir.


TOKSİN ATICI KOZMİK SALATA TARİFİ-AHMET MARANKİDEN

Prof. Dr. Ahmet Maranki toksin atmak için kozmik salatanın çok yararlı olduğunu ,mutlaka yemeklerden önce yenilmesi gerektiğini açıkladı.

Toksin atıcı Kozmik salata tarifi:

Lahana, Maydanoz, Ispanak, Tere, Roka, Kırmızıturp, Havuç, Kuru soğan, Limon

Hazırlanışı: Tüm malzemeyi doğradıktan sonra üstüne limon ve nar şerbeti ilave edin.

Bu kozmik salatayı maksimum fayda sağlamak için yemeklerden önce yemeye önem verin.

KOLAY ZAYIFLAMAK İÇİN BİTKİ ÇAYI TARİFİ


Prof. Dr. Ahmet Maranki 'den zayıflamaya yardımcı bitki çayı tarifi:

Malzemeler:

30 gr ayrık kökü,

30 gr arpa,

30 gr mısır püskülü

Hazırlanışı:
Malzemeleri 1 kilo suya koyarak 10 dakika kaynatın, soğutulduktan sonra süzün.

Balla tatlandırılabilir veya limon sıkılır. 1 günde tüketilmesi gerekir. Bu karışıma 20 gr da kiraz sapı ilave edilebilir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki